Als er één ding is dat de toegankelijkheidsverordening in deze korte tijdspanne heeft weten te realiseren, dan is het een groeiend bewustzijn voor toegankelijkheid. Ontwerpers van publiek toegankelijke gebouwen worden sinds 1 maart 2010 minstens geconfronteerd met de toegankelijkheidsvereisten van de verordening.
Met deze toegankelijkheidsverordening zullen we er nog niet in slagen om elk publiek gebouw werkelijk integraal toegankelijk te maken – binnen de context van de vergunningsaanvraag moeten we ons immers beperken tot alle zaken die van een plan af te lezen zijn – maar de verordening vormt wel een hefboom. Het zorgt ervoor dat minstens een basistoegankelijkheid gegarandeerd wordt binnen een gebouw. Het is voor een heel aantal ontwerpers toch ook een vorm van eerste kennismaken met de toegankelijkheidsthematiek. We hopen dat dit eerste contact en de toepassing van de richtlijnen van de verordening voor velen slechts een eerste stap is in het ontwerpen van gebruiksgerichte ontwerpen.
Ik heb in elk geval alle mogelijke initiatieven genomen om deze regelgeving zo verteerbaar mogelijk te maken voor de architecten in Vlaanderen. Nog voor de inwerkingtreding van de verordening werden, in samenwerking met de architectenkoepel NAV, verspreid over Vlaanderen infoavonden georganiseerd voor architecten, waaraan toch meer dan 750 architecten hebben deelgenomen.
Twee elektronische instrumenten werden ontwikkeld om de ontwerper te begeleiden bij het toepassen van de verschillende bepalingen van de wettekst. Een quickscan staat hen aan het begin van het project bij, de checklist laat toe op basis van definitieve gegevens de precieze impact op hun project te bepalen. Het toevoegen van de checklist aan de bouwaanvraag zorgt er bovendien voor dat de stedenbouwkundige ambtenaar vlotter de toegankelijkheidstoets op de plannen kan uitvoeren.
Maar het belangrijkste instrument dat, in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid werd ontwikkeld, is zonder twijfel het Vlaams Handboek Toegankelijkheid dat geconsulteerd kan worden via de website www.toegankelijkgebouw.be. Dit geeft extra duiding bij de regels van de toegankelijkheidsverordening, maar geeft architecten vooral ook die informatie mee die niet in de regelgeving kon worden vervat, maar wel essentieel is om een integraal toegankelijk gebouw te realiseren. De website is overigens bijzonder succesvol. Naar ik me heb laten vertellen telt de website al meer dan 30.000 unieke bezoekers en werd de site sinds zijn opstart einde 2009 al bijna 70.000 keer bezocht.