De Kopenhaagse Zoo
In de Kopenhaagse zoo bezochten we 'The Elephant House', het olifantenverblijf dat een ontwerp is van Norman Foster + Partners (UK) en 'The Artic Ring', het ijsberenverblijf van de hand van het architectenbureau Dall & Lindhardtsen. Beide gebouwen hebben een bruikbaarheid voor een zo breed mogelijk publiek als uitgangspunt.
Eén route voor iedereen
Het olifantenverblijf heeft twee bouwlagen. Toch kan je zowel het binnen- en buitenverblijf van de olifanten en de tentoonstellingsruimte bezoeken zonder gebruik van trappen of liften. Alle bezoekers volgen er dezelfde hellende route, ook mensen met kinderwagens of rolstoelgebruikers.
Deze drempelloze route door het gebouw zorgt voor een gelijkwaardige ervaring voor iedereen. Een nadeel van hellende vlakken is dat je ook op een helling staat als je even halt houdt om naar de dieren te kijken. Dit is niet voor iedereen even comfortabel. Met een paar vlakke rust- en/of uitkijkpunten kan je dit oplossen.
Licht en doorzicht
In vergelijking met andere dierentuinen, verblijven de olifanten in Kopenhagen minder vaak in de buitenlucht. Met een glazen koepeldak bracht het ontwerpteam toch veel daglicht binnen. Goed voor zowel de dieren als de bezoekers. Licht en doorzicht zijn in het volledige gebouw sterk aanwezig. Vanop de verschillende niveaus kan je naar de olifanten kijken.
Dit olifantenverblijf is ook vanuit het nabije park Frederiksberg goed zichtbaar. Alleen een smalle strook water scheidt plaatselijk het buitenverblijf van het park. Zo lopen deze 2 gebieden visueel mooi in elkaar over en krijgen ook parkbezoekers een zicht op de olifanten. De zoo verlaagt zo haar spreekwoordelijke toegangsdrempels. Tegelijkertijd vergroot ze visueel de beperkte beschikbare ruimte van het olifantenverblijf.
Esthetiek en veiligheid
Toegankelijkheid en bruikbaarheid voor een zo breed mogelijk publiek waren belangrijke ontwerpvoorwaarden. Het ontwerpteam integreerde ze volledig in het concept. Dat deden ze zonder ook de esthetische kwaliteiten uit het oog te verliezen. Zelfs in de sanitaire ruimten vind je die gebruikskwaliteit terug. Bekijk dit aangepast toilet maar eens.
Ook het ijsberenverblijf past het concept van drempelloosheid toe. Net zoals in het olifantenverblijf beweeg je je door het gebouw via een doorlopende lichte helling. Als extraatje zien we hier nog een element van Universal Design terug. Naast de route is er namelijk een zitbank voorzien. Die geeft bezoekers de mogelijkheid om te rusten en naar de dieren te kijken. Tegelijkertijd dient hij als afrijdbeveiliging bij het hellend vlak.
|