Werkgroep Architecture for All - bijeenkomst juli 2018 - Luxemburg

Foto fotograaf Koen Broos 5

Internationale Unie van Architecten

Bijeenkomst juli 2018 - Luxemburg

Inter neemt deel aan de Internationale Unie van Architecten

De Internationale Unie van Architecten (UIA) vertegenwoordigt als enige organisatie de architecten van de wereld. Dat zijn er zo'n 3,2 miljoen.Founded in Lausanne, Switzerland, in 1948, the UIA advances policies and programmes that improve communities through design.

 

Lees meer over de Union of International Architects  >>

 

De UIA organiseert in West-Europa de werkgroep “Architecture for All (AfA)”. De voorgaande jaren vertegenwoordigde professor Hubert Froyen ons land in deze werkgroep. Vanaf 2018 neemt Inter het van hem over.

 

Kathleen Polders en Fien van den Abeele, medewerkers van Inter zijn enthousiast:

"Op deze manier krijgen we een beter zicht op “Design for All” of ontwerpen voor iedereen. Niet alleen in West-Europa, maar ook wereldwijd. We leren bij van andere landen, maken kennis met goede voorbeelden en gaan na wat er mogelijk is binnen onze Vlaamse context."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkgroep Architecture for All - bijeenkomst juli 2018 - Luxemburg

De UIA-AfA-groep kwam van 1 tot 3 juli 2018 bijeen in Luxemburg bij de Orde van Architecten en Ingenieurs (de OAI). Vertegenwoordigers van Luxemburg, België, Ierland, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Argentinië waren er aanwezig.

 

Op deze werkgroep bespraken we de driejarenplanning, professionele training,

goede praktijken van cultureel erfgoed, en de lokale richtlijnen en regelgeving rond aanpasbare woningen.

 

Ook de Friendly Spaces Award 2020 kwam aan bod. Die prijs erkent gebouwen en openbare ruimtes die een inspirerend voorbeeld vormen voor inclusief ontwerpen en promoot ze tot onderzoek.

Lees meer over de Friendly spaces award >>

 

Elke afgevaardigde dient ook een landenrapport in over de nieuwigheden en resultaten behaald in eigen land. Inter deed dit voor België (Vlaanderen).

 

Omdat we te gast waren in Luxemburg kregen we een uitgebreide presentatie van de situatie daar. Het politiek beleid kiest er voor om de bruikbaarheid voor iedereen te verbeteren. Luxemburg werkt momenteel ook aan een nieuwe regelgeving voor toegankelijkheid.

Lees meer over de situatie in Luxemburg. >>

Bezoek aan Luxemburg

We woonden niet alleen de vergaderingen van de werkgroep bij, maar bezochten ook inspirerende voorbeelden.

 

We kregen een rondleiding in het historische centrum van Luxemburg. De Pfaffenthal-lift, een iconische panoramische lift geopend in 2016 (Foto 1), verbindt het historische centrum met de nieuwe stad.

 

De Pfaffenthal-lift die het historische centrum met de nieuwe stad Luxemburg verbindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto 1)

 

Met de trein brachten we ook een bezoek aan het Belval-district in het westen van Esch-sur-Alzette (in het zuidwesten van Luxemburg).  Het treinstation van Belval, ontworpen door Jim Clemes Associates, ontving een eervolle vermelding in de UIA Friendly Spaces Awards 2014 (Foto 2).

 

Het treinstation van Belval (foto Jim Clemes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto 2 - foto Jim Clemes)

 

Belval is een brownfieldsite ten westen van Esch-sur-Alzette. Jo Coenen ontwierp het masterplan; de Vereniging van Studiebureaus 'Abscis-Fabeck-Best-Betic-Boydens' maakte er een nieuw stadsdeel van waar woningen, kantoren, ontspanning en de Universiteit Luxemburg een plek vonden. De Rockhal, de grootste concerthal van Luxemburg, opende er in 2005. De site Belval biedt plaats aan meer dan 5 000 inwoners en meer dan 20 000 dagelijkse gebruikers. (foto 3)

 

Belval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto 3)

 

Met de nieuwe kabelbaan en een innovatieve tram (foto 4-5) bezochten we ook de wijk Kirchberg-Plateau. Dit gebied huisvest verschillende institutionele gebouwen van de Europese Unie, het sportcentrum Arena d'Coque, het theater

Philarmonie Luxembourg en het Mudam Museum of Modern Art ontworpen door Ieoh Ming Pei.

 

De drempelloze toegang tussen perron en tram in Luxemburg.

 

 

 

 

 

 

 

  

Het interieur van de Luxemburgse tram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto 4 - 5)

 

In Kirchberg bezochten we het Rehazenter - Centre national de rééducation fonctionnelle et de réadaptation (foto 5) van M3 architecten. Het ontwerp van dit revalidatiecentrum stelt het gebruiksgemak en de veiligheid van de patiënten voorop.

 

Het zwembad dat in het Rehazenter gebruikt wordt voor revalidatie.De voorgevel van het Rehazenter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto 6 - 7)

Inter - Agentschap Toegankelijk Vlaanderen
Belgiëplein 1 - 3510 Hasselt
Tel.: 011 26 50 30
E-mail:
info@inter.vlaanderen
 

Colofon
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Als uitgever doen we er alles aan om de correctheid van de aangeboden informatie te verzekeren. Komt u alsnog iets tegen dat niet correct is, mail dan naar info@inter.vlaanderen. Bij voorbaat hartelijk dank!

De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kan u zich [unsubscribe-via deze link uitschrijven]