Foto fotograaf Koen Broos 5

Universal Design in Kopenhagen

maart 2018

Reis naar Kopenhagen, hoofdprijs Deadline 24

In Februari 2017 organiseerden Inter en het Vlaams Gelijkekansenbeleid de ontwerpwedstrijd Deadline24. Tijdens dit evenement streden 57 studenten, verdeeld over 19 teams, om de felbegeerde hoofdprijs: een inspirerende vierdaagse studiereis naar Kopenhagen. De jury stond onder voorzitterschap van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Ze wees twee trio’s van de architectuuropleidingen van de Universiteit van Gent en Leuven aan als de gelukkige winnaars. Samen met de twee winnende teams trokken we van 28 tot 31 oktober 2017 naar Denemarken. Een aantal medewerkers van Inter, een vertegenwoordiger van het Agentschap Binnenlands Bestuur en een vertegenwoordiger van het Kabinet Gelijke Kansen reisden mee.

 

Karin Bendixen, Universal Design consultant bij Bexcom, zorgde voor de begeleiding ter plaatse. Met haar ervaring als toegankelijkheidsexpert in Denemarken en als lid van het Europees Universal Design netwerk (EIDD) was ze de ideale gastvrouw. Ze gidste onze groep langs inspirerende plekken in de stad en bracht ons in contact met plaatselijke ontwerpers en onderzoekers.

 

Groepsfoto van de delegatie van de reis, v.l.n.r.: Wendy Metten (directeur Inter), Marcel Wijnker (adviseur mobiliteit & omgeving Inter), Marieke Vanloocke (adviseur gebouwen Inter), Thomas Desmet (adviseur events Inter), Michiel Vanackere (adviseur Gelijke Kansen Kabinet minister Homans), Ingvar Van Haelst (beleidsmedewerker toegankelijkheid & UD Agentschap Binnenlands Bestuur), Robrecht Verstraete, Renaud Baeckelandt en Elie Agniel (studenten Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent), Sigrid Vangeneugden,  Britt Van Rompaey, en Vincent Van Praet (studenten Ingenieurswetenschappen en Architectuur KULeuven).

 

De volledige delegatie, v.l.n.r.: Wendy Metten (directeur Inter), Marcel Wijnker (adviseur mobiliteit & omgeving Inter), Marieke Vanloocke (adviseur gebouwen Inter), Thomas Desmet (adviseur events Inter), Michiel Vanackere (adviseur Gelijke Kansen Kabinet minister Homans), Ingvar Van Haelst (beleidsmedewerker toegankelijkheid & UD Agentschap Binnenlands Bestuur), Robrecht Verstraete, Renaud Baeckelandt en Elie Agniel (studenten Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent), Sigrid Vangeneugden,  Britt Van Rompaey, en Vincent Van Praet (studenten Ingenieurswetenschappen en Architectuur KULeuven).

Kopenhagen, mekka van het Universal Design

Niet toevallig ging de reis naar Kopenhagen. De stad staat bekend om haar succesvolle inzet voor een comfortabele omgeving voor alle inwoners en bezoekers.  Kopenhagen groeit dan ook maandelijks met 1.000 inwoners en trekt het hele jaar door toeristen aan uit de hele wereld.

 

Haar architectuur, het Deense design en de gezelligheid zijn grote aantrekkingspolen. Ook op vlak van mobiliteit is de stad een lichtend voorbeeld. Het is dé fietshoofdstad van de wereld, met één van de grootste autoluwe zones in stedelijk gebied.

 

De stad draagt Universal Design hoog in het vaandel. De Kopenhaagse metro is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Ook vind je er het meest toegankelijke kantoorgebouw van de wereld, het Handicaporganisationernes Hus ofwel het Huis van de Organisaties voor Personen met een Handicap. Reden te meer om voor Kopenhagen te kiezen voor een verdere kennismaking met Universal Design.

 

Fietsstop ter hoogte van de Nationale Bibliotheek tijdens een fietstocht in het oud havengebied. Dit gebouw wordt ‘de zwarte diamant’ genoemd, omdat het glinsterende water er weerkaatst in het zwarte graniet.

Een greep uit de activiteiten van de reis

Het vierdaagse programma was goed gevuld. Er was een fietstocht onder begeleiding van het Deens architectuurinstituut. Daarnaast bezocht ons gezelschap de zoo, de stadsdiensten, het openbaar vervoerbedrijf, een advocatenkantoor en het Handicaporganisationernes Hus.

Universal Design in architectuur: het olifantenverblijf in de Kopenhaagse zoo

‘The Elephant House’ of het olifantenverblijf in de zoo van Kopenhagen is van de hand van Norman Foster + Partners (UK). In het gebouw en de omgeving, paste de architectuurstudio verschillende oplossingen toe die voor iedereen mooi en gemakkelijk zijn. Het ontwerpteam werkte daarvoor nauw samen met het management, de dierenverzorgers en de publiekswerking. Zo verenigden ze zowel de wensen voor het huisvesten en verzorgen van de olifanten, als die van de bezoekers in een aantrekkelijk ontwerp.

 

Zicht op het oliftantenverblijf van de Kopenhaagse Zoo

Lees meer in ons dossier:  Universal Design in architectuur

Universal Design en stadsvernieuwing: het voormalig havengebied

Onder begeleiding van een gids van het Deens Architectuur Centrum (DAC) verkenden we op de fiets het voormalig havengebied van Kopenhagen. De industriële bedrijvigheid aan de rand van de stad verdween hier in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Er bleef een onaantrekkelijke grijze zone achter. Onder impuls van de stad en de Deense overheid kwam er een uitbreiding met respect voor het industrieel erfgoed en een prominente rol voor duurzame mobiliteit.

 

Zicht op het nieuwe havengebied van Kopenhagen

Lees meer in ons dossier: Universal Design in stedelijke ontwikkeling

Universal Design methodieken: het meest toegankelijke kantoorgebouw ter wereld

Dit is het hoofdkwartier van 22 organisaties die een werking hebben met, voor en door personen met een handicap. Bij de bouw werd de lat hoog gelegd. Het ontwerpteam kreeg de opdracht om het meest toegankelijke kantoorgebouw ter wereld neer te zetten. Met dit gebouw wil Denemarken tonen hoe een kantoorgebouw toegankelijk kan zijn voor een zo groot mogelijke diversiteit aan mensen. En dit zonder hoge kosten en met oog voor esthetiek. Het eindresultaat mag er zijn, maar vooral het bouwproces is interessant. Universal Design methodieken werden er ontwikkeld, getest en bijgestuurd.

 

Het centraal gelegen atrium geeft daglicht en is de verbinding van de verschillende vleugels en verdiepingen. Elek vleugel heeft o.a. een andere kleurthema voor de herkenbaarheid.

Lees meer in ons dossier: Universal Design methodieken

Nieuwe faq's op de website

Naar aanleiding van de wijzigingen inzake Ruimtelijke Ordening pasten we het antwoord op deze vaak gestelde vraag aan:

A7. Welke documenten moet je in functie van toegankelijkheid verplicht bij de vergunningsaanvraag voegen?(update 03.2018)

Inter - Agentschap Toegankelijk Vlaanderen
Belgiëplein 1 - 3510 Hasselt
Tel.: 011 26 50 30
E-mail:
info@inter.vlaanderen
 

Colofon
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Als uitgever doen we er alles aan om de correctheid van de aangeboden informatie te verzekeren. Komt u alsnog iets tegen dat niet correct is, mail dan naar info@inter.vlaanderen. Bij voorbaat hartelijk dank!

De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kan u zich [unsubscribe-via deze link uitschrijven]