“Een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel .”
Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van gebouwen en omgevingen. Elk onderdeel van een gebouw is een schakel in een groter geheel: zowel structurele elementen als afwerkingselementen en vormen.
De keten van toegankelijkheid slaat op de samenhang tussen elk onderdeel op vlak van functies, ruimten, detailafwerking enzovoort en de combinatie van al die elementen. Die moeten ervoor zorgen dat je een minimale basiskwaliteit verzekert.
Die basiskwaliteit moet altijd bewaken dat de route die gebruikers afleggen in en rond het gebouw voor iedereen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is. Enook dat gebruikers er kunnen doen wat ze van plan waren.
Daarom is het heel belangrijk dat je bij het ontwerp- en bouwproces die basiskwaliteit verzekert, zowel op het vlak van de vormgeving als de uitwerking.
Is één van de onderdelen in een gebouw of omgeving niet toegankelijk is? Dan onderbreek je de keten van toegankelijkheid. Dit kan betekenen dat sommige mensen een gebouw of een dienst niet kunnen gebruiken. Een voorbeeld: je legt een aangepast toilet aan, maar om er te geraken moet je wel een trapje op. Een rolstoelgebruiker kan het toilet dus niet bereiken.