Het antwoord op deze vraag kan vanuit twee verschillende perspectieven beantwoord worden.
In functie van de toepassing van de regelgeving toegankelijkheid wordt er niet opgelegd dat het sanitair gescheiden (dus apart voor mannen en vrouwen) moet zijn.
Bouwen betekent echter dat er moet rekening gehouden worden met verschillende criteria en eisen die elkaar kunnen beïnvloeden en specifieke gevolgen kunnen hebben. Het kan voorkomen dat er voor bepaalde functies, omwille van andere regelgeving, wel gevraagd wordt om een gescheiden toilet voor mannen en vrouwen te voorzien. In dit geval kan het dus ook voorkomen dat, wanneer het gebouw moet voldoen aan de normbepalingen van de regelgeving toegankelijkheid, het aangepast toilet gescheiden voor mannen en vrouwen voorzien moet worden. Dit is echter geen bepaling die het gevolg is van de toepassing van de regelgeving toegankelijkheid.
We raden dan ook aan, indien er een vermoeden is dat dit zou voorkomen, na te gaan of er andere regelgevingen zijn die van toepassing zijn op het gebouw en bouwkundige eisen stellen. Elementen waar deze vraag tot een gescheiden sanitair kan voorkomen zijn bijvoorbeeld het ARAB, erkenningsnormen, subsidievoorwaarden, brandveiligheid, EPB regelgeving …