"Verklarende woordenlijst."

Een realisatie van
Gelijke Kansen in Vlaanderen
en Inter
 
 
 
Verder Bladeren
Naar Top
Terug Bladeren
 
 
 

Assistentiehond

Assistentiehonden zijn honden die hun baasje, binnen toegankelijkheid een persoon met een beperking, helpen bij datgene waarvoor ze zijn opgeleid.

Er bestaan verschillende soorten assistentiehonden.

Een blindgeleidehond is opgeleid om een persoon met een visuele beperking te begeleiden om zich veilig te kunnen verplaatsen;

Een epilepsiehond is opgeleid om zijn baasje te wijzen op een aankomende aanval, tijdens een absence het baasje terug bewust te laten worden of het baasje wakker te maken uit een diepe slaap volgend op een aanval.

Een hulphond is opgeleid om voor een persoon met een fysieke beperking een bepaalde taak uit te voeren zoals spullen oprapen, deuren openen, boodschappen dragen, helpen bij het aan- en uitkleden, de omgeving verwittigen als de persoon is gevallen, …

Een signaalhonden is opgeleid om personen met een auditieve beperking te wijzen op geluiden in de omgeving.

Welke taak ze ook uitvoeren, ze worden allemaal 'Assistentiehonden' genoemd en worden steeds toegelaten in publiek toegankelijke gebouwen.

Recent werd met betrekking tot deze assistentiehonden een decreet gepubliceerd: het Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond.

Lees het Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond (nieuw venster)