"Verklarende woordenlijst."

Een realisatie van
Gelijke Kansen in Vlaanderen
en Inter
 
 
 
Verder Bladeren
Naar Top
Terug Bladeren
 
 
 

Onderrijdbaar

Onderrijdbaarheid heeft steeds betrekking tot de mogelijkheid om vanuit zittende positie toestellen of objecten te kunnen gebruiken. Een voorwaarde om als onderrijdbaar beschouwd te worden is de aanwezigheid van voldoende vrije ruimte onder het toestel of object.

Voor bedieningsobjecten zoals balies, tafels, wastafels, betaalautomaten, … is een vrije ruimte van 70cm hoog, 90cm breed en 60cm diep een minimum. Dit is de ruimte die nodig is om met een stoel of rolstoel onder het object te kunnen plaatsnemen.

Let wel op dat ook de bedieningshoogte van het blad van de tafel, balie, toestel ... zich op een aangepaste hoogte bevindt. Een hoogte van 80cm wordt aanbevolen.

Aan een wastafel bijvoorbeeld moet dit de gebruiker namelijk de kans geven de kraan te kunnen bereiken en te bedienen, een balie moet mogelijkheid bieden een toetsenbord te hanteren, een betaalautomaat te kunnen bereiken, papieren in te vullen, …

Beperkt onderrijdbaar

We kunnen echter ook spreken van een beperkte onderrijdbaarheid.

Voor een toiletpot betekent dit bijvoorbeeld dat de voetsteunen van een rolstoel onder de toiletpot door kunnen passeren zodat een rolstoelgebruiker de mogelijkheid heeft van richting te veranderen (draairuimte). Het gaat hier dan ook slechts over een beperkte vrije ruimte onder het toestel.

Hetzelfde principe geldt ook voor een achteruitliggende plint aan een meubel. Deze zorgt ervoor dat staande personen iets meer ruimte krijgen om de voet deels onder bijvoorbeeld de balie of kast te plaatsen. Hierdoor verhoog je het gebruikscomfort van het meubel.

Voor een goede beperkte onderrijdbaarheid is een vrije ruimte met een diepte van 20cm en een hoogte van 20 à 30cm steeds wenselijk.

Voor wie?

Onderrijdbaarheid wordt als algemene term gebruikt om aan te geven aan welke ciryaria een object moet voldoen om er als rolstoelgebruiker gebruik van te kunnen maken.

Het betekent echter ook dat ruimte ontstaat waar kinderen gemakkelijker geholpen kunnen worden, of waar ouderen plaats kunnen nemen indien zij mobiliteit-, ademhaling-, ... en andere problemen hebben waardoor ze voorbeeld nood hebben aan een zitmogelijkheid.

Ook personen met een kleinere gestalte zullen een lagere bedieningshoogte  zeker waarderen, bedieningstoestellen zoals betaalautomaten kunnen op deze wijze ook veel bereikbaarder opgesteld worden voor het gebruik door iedereen.