"Verklarende woordenlijst."

Een realisatie van
Gelijke Kansen in Vlaanderen
en Inter
 
 
 
Verder Bladeren
Naar Top
Terug Bladeren
 
 
 

Transfer

Wat is een transfer?

Een transfer is de voorwaartse of zijdelingse verplaatsing die door een persoon gemaakt wordt van rolstoel naar toilet, zitbank, douchezitje, autostoel, zitbank, bed, … en terug. Het betekent dus de fysieke verplaatsing die de persoon zelf ondergaat. Transfers kunnen zowel zelfstandig als met hulp (met assistentie) uitgevoerd worden.

Een transfer kan ook, naargelang de persoonlijke situatie, op heel wat andere/ verschillende manieren uitgevoerd worden.

In grote lijnen zijn er twee startposities om een transfer te maken:

  • Voorwaartse transfer (zelfstandig): rolstoel wordt voor het object opgesteld
  • Zijdelingse transfer (zelfstandig): rolstoel wordt naast het object opgesteld

Voor personen die niet zelfstandig een transfer kunnen maken verloopt de transfer naargelang de situatie. Dit kan zowel door fysieke draagkracht van assistenten als door gebruik te maken van een tilhulpmiddel. Als de persoon in de rolstoel niet zelf op kan staan of steunen, dan zal hij of zij meestal zijdelings moeten worden verplaatst. De assistent of tilhulp kan zowel voor als achter de rolstoelgebruiker plaats nemen. Voor het maken van een transfer met hulp is de nodige gebruiksruimte vaak groter. Zowel naast als voor het toestel moet genoeg vrije ruimte voorzien worden.

Aandacht in het ontwerp:

De ruimtelijke implicatie (ontwerpmatig) van het kunnen maken van een transfer vertaalt zich in het structureel voorzien van vrije ruimte: de transferruimte. Het is de vrije vloeroppervlakte en vrije ruimte in de hoogte, vrij van obstakels die men voor en/of naast een object, (vb. een sanitair toestel zoals toilet of douchezitje, stoel, bed, …) moet voorzien.

Het maken van een transfer zal een groot belang spelen bij het ontwerpen van de sanitaire ruimten (toilet, douche, kleedruimte). Niet iedereen voert een transfer uit vanaf dezelfde zijde (links of rechts). De voorkeur gaat steeds uit naar het voorzien van een transferruimte zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van een object zodat de gebruiker keuzemogelijkheid blijft behouden i.f.v. zijn persoonlijke mogelijkheden.