In tegenstelling tot een doorsnee gebouw zal een zwembad of saunacomplex verhoudingsgewijs heel wat meer sanitaire ruimten omvatten.
Er wordt een overgang gemaakt van de droge ruimten (zoals toegang, cafetaria, onthaal,...) naar de natte ruimten (kleedruimte, zwembad,...).
De route die men doorheen het gebouw aflegt, zal naar gelang de zone (nat of droog) aan andere criteria moeten voldoen, zowel ruimtelijk als naar afwerking toe.
De overgangen tussen de droge en natte zones mogen geen knelpunt vormen. Iedereen moet op een vlotte wijze de kleedruimten van een zwembad, het bubbelbad en de sauna, kunnen bereiken. Ook hier zijn de aanbevelingen van de (loop)route van toepassing.
Vanuit kleedruimten moet men ook de verplichte douches en voetbaden drempelloos of via een alternatieve route kunnen bereiken om zo tot aan het zwembad of de sauna te komen. Vooral bij (zwem)baden moet voldoende ruimte voorzien worden, vergelijkbaar met elke andere (loop)route in het gebouw.
Het realiseren van een goede toegankelijkheid voor deze functies is niet altijd even vanzelfsprekend. Het motto ‘meer ontwerpen voor iedereen’ staat centraal bij de keuzes die men maakt.
Naast heel wat ruimtelijke voorwaarden komen een aantal extra elementen naar voor indien we als persoon met een beperking willen gebruik maken van een (zwem)baden of sauna. Er geraken is één zaak, gebruik kunnen maken van de voorzieningen (erin en eruit) een andere.
Vooral de structurele opbouw van het zwembad (de kuip) op zich is bepalend voor de toegankelijkheid ervan. Ook de organisatie van de voorzieningen ten opzichte van elkaar (ligging, route ernaartoe,…) kan hierop een invloed hebben.
Een (zwem)bad kan betreedbaar gemaakt worden door een trap, helling of hellende bodem te integreren. Via een helling kan men met een rolstoel of douchebrancard tot in het water rijden. Een trap is voor iedereen comfortabeler in gebruik dan een ladder.
Voorzie de helling of trap altijd van een stevige leuning en afwerkingselementen die de veiligheid bevorderen. Let wel: voor de veiligheid worden de trap en helling steeds voorzien in een ondiepe zone.
Daarnaast kan je ook gebruik maken van een vaste of verplaatsbare zwembadlift (tillift) om de persoon met een beperking in het water te tillen. Het voordeel van een verplaatsbare lift in vergelijking met een vaste, is dat deze voor verschillende (zwem)baden gebruikt kan worden. Ook kan de plaats of de zone waar iemand in het (zwem)bad terecht komt, aangepast worden aan de wens van de gebruiker.
Toegankelijke zwembaden en sauna’s realiseren is een uitdaging en betekent creatief omgaan met de gegeven ruimte.
Lees aanbevelingen voor (loop)route.
Lees aanbevelingen voor niveauverschillen.